Kleding

 Aan de kleding kun je zien dat iemand bij scouting zit. Zo draagt elke scout een groepsdas. Zoals de naam het al zegt, laat deze zien bij welke groep je zit. Maar het meest herkenbare is natuurlijk de blouse, de kleur laat zien bij welke speltak je zit. Hierop zitten het speltakteken en het installatieteken. Deze krijg je uitgereikt tijdens de installatie, dat is de scoutingceremonie waarbij je als nieuw lid verwelkomd wordt als volwaardig lid van de speltak. Ook kun je op je blouse alle insignes maken die je krijgt bij kampen en speciale activiteiten. De afbeelding onderaan deze pagina laat zien waar je de emblemen, tekens en insignes op je blouse hoort te maken.

Naast het scoutingblouse gelden er tijdens de opkomsten nog een aantal kledingvoorschriften, dit om de veiligheid van de jeugdleden te waarborgen! Draag bij voorkeur een spijkerbroek en absoluut geen joggingbroek of een broek van ander synthetisch (vlambaar) materiaal. Draag goede wandelschoenen. Voor speciale gelegenheden zoals de dodenherdenking, vlaghijsen tijdens Koningsdag geldt tevens dat de kleding er netjes, zonder vlekken, uitziet. Een donkere broek (blauw of zwart) en donkere schoenen zijn dan verplicht.

Als je vrijblijvend komt kijken of nog niet geïnstalleerd bent heb je nog geen scouting blouse en groepsdas. Het is dan voldoende als je een T-shirt of trui draag. Let hierbij op dat dit geen synthetisch (vlambaar) materiaal bevat. Het scoutingspel speelt zich af in de natuur, dus trek kleren aan die vies mogen worden!